fbpx

Отговорните шофьори ще потвърдят, че няма важни и маловажни ремонти и такива, които биха могли да бъдат отложени с няколко месеца. Заговорим ли за техническата изправност на автомобила ни несъмнено е определящо да се вземат под внимание всички онези системи, които имат пряка роля за личната ни безопасност по време на пътуване. Сред грешките, които допускат мнозина от водачите  е факта, че когато ползват превозното средство главно в градски условия не обръщат голямо внимание на някои дребни детайли като например смяната на накладки за спирачките. А всъщност това, че се движите в града с по-ниска скорост не означава, че винаги спирачния път е кратък и потенциално незастрашаващ вашия живот и този на останалите участници в движението.

Накладките като важна част от спирачната система на автомобила

Потеглянето и спирането на автомобила са сред важните действия, които той осъществява. Предвижването от точка А до точка Б се извършва с помощта на правилно функциониращи системи в моторното превозно средство. И ако за вас е важно колата да има здрав и мощен акумулатор за да се задвижат всички електроники то замислете се дали спирачките и накладките са в изправност за да заковат колата при натискане на педала за спиране. Ролята на накладките е изключително важна за изправността на спирачната система и в това се крие решението да се вземе под внимание техническото им състояние. Заедно със спирачните дискове накладките са онези компоненти от системата, които намаляват скоростта и позволяват на превозното средство да спре. Ето това ги прави решаваща и важна част в автомобила, което изисква и навременната им смяна при възникнал проблем.

Как да разберем дали накладките са за смяна

Спорен е въпроса, свързан с живота на накладките и тяхната трайност. Факторите, които могат да повлияят върху износването им не са малко. Така например по-често се износват накладки на автомобили, които:

  • Основно се използват в градски условия;
  • Водачите дори на дълъг път инстинктивно натискат спирачки;
  • Агресивно шофиране от типа на „газ-спирачка“;
  • Изминали сте 30 хил. км, които са определяни като максимум живот на тази автомобилна част;
  • Рязко натискане на спирачките или дрифтове и много други.

Това са потенциалните предпоставки, които износват накладките и се налага да се обърнете към специалист, който да установи дали има потенциална повреда и нужда за тяхната смяна. Има разбира се, други предпоставки, които се определят като главни симптоми за нуждата от подмяна на старите накладки с нови.

Съвременните автомобили нов внос имат вградени системи за ранно известяване за потребността от смяна на накладките, но при по старите автомобили един от основните симптоми е така нареченото свирене. Ако при спиране и намаляване на скоростта се чува свирене и усещате триенето на дисковете то ето ви основната причина да посетите доверен сервиз и да се извърши ремонт и подмяна на накладките.

Как се избират накладки

Не е нужно да споделяме, че за всеки модел и марка превозно средство е добре да се избере оригинална авточаст, която да не възпрепятства по никакъв начин ефективната работа на автомобила. Това, което също е важно да се отбележи е, че:

  • Накладките вървят в комплект;
  • Задължително се сменят на двойки;
  • Препоръчително е освен накладките са се подменят и дисковете за по-голяма сигурност на спирачната система;
  • Важна е гаранцията за качество.

Накладките са продукт, който носи отговорност за намаляване на спирачния път. Когато купувате нови е важно да се вземат предвид коефициента им на триене както и температурното поведение. Това са двете основни характеристики, които имат отношение върху издръжливостта им. Освен това не само е определящ вида на накладките и техните характеристики, а също така и как ще бъде извършен монтажа им.

Смяната на накладките и покупката им не е от скъпите автомобилни ремонти. В това е причината при най-малки съмнения да проявите отговорност и да преминете към ефективен ремонт.
Посетете ни в София или Варна.