fbpx

Без значение дали искате да си купите нов или употребяван автомобил от Франция е наистина доста практично да използвате онлайн платформите, в които се предлагат милиони коли. Практиката показва, че когато човек е запознат с правилата за покупко-продажба на автомобил от друга европейска страна то наистина може да направи доста изгодна сделка. Като страна със сравнително добра инфраструктура Франция определено е привлекателна дестинация за българските търсачи на евтини и здрави употребявани коли. Затова днес ще ви разясним основните стъпки при извършване на внос на автомобили от Франция. Както знаете има два варианта. Първия е кандидат – купувача сам да си организира нос на превозното средство, който изисква намиране на повече информация. Втория вариант е да се възползвате от услугите на български търговци, които основно внасят коли от Франция и Германия и могат заедно с онези, които внасят за търговия за собствените си автосалони да предвидят и място в автовоза за избрания от вас автомобил. Обикновено цената на услугата да купиш кола чрез посредник и тази, която бихте платили ако сами се организирате и си направите внос от Европейската страна се препокрива. Така, че всеки сам може да прецени как да действа.

Това, което е важно да знаете за покупката и внос на автомобили от Франция е това, че за разлика от други страни в Европа тук няма да ви дадат транзитни номера за да докарате колата на ход до България. Превозното средство се шофира с неговите си френски номера и едва след като извършваш регистрация у нас тези номера се свалят.  Със задължителен характер обаче е застраховката, която трябва да сключите. Някой френски застрахователни компании предлагат възможност за временна, а не минимум 6 месечна както у нас, което е приемлив вариант за да сте застраховани по време на транспортирането на превозното средство до България. Застраховката  е много важна, тъй като французите са безкомпромисни в това отношение и ако ви засекат да карате без застраховка автоматично отивате на съд. Към нея има талонче, което представлява Зелена карта- задължително то трябва ад бъде поставено на предното стъкло. Ако имате такова, но не сте го сложили на мястото му отново подлежите на глоба.

Следващия важен момент при покупка на автомобил, който ще внесете от Франция е самия договор за осъществяване на сделката. Той представлява стандартен образец, който или може да се разпечата от Интернет, или пък безплатно може да се вземе от Префектурата на съответното населено място. Следващата важна стъпка е да изискате от продавача така наречения сертификат „certificat de non-gage“. Това е удостоверение, че превозното средство е административно чисто т.е. не е крадено, не се издирва, не е обект на съдебен иск и т.нат. Не подценявайте този сертификат, тъй като може да се окаже при проверка, че сте си купили кола, която може да бъде конфискувана поради това, че е обект на административна проверка или запор. Самия договор за покупко-продажба на автомобил от Франция се нарича certificat de cession d’un vеhicule. Интересното в този договор е това, че в него не се записва стойността, за която купувате превозното средство, но пък е задължително условие да се изпише точно показанието на километража. Когато купувате от автокъща или фирма също задължително условие е да получите фактура за направената сделка. Предимството да направиш внос на кола от Франция е в това, че тук не а нужни абсолютно никакви отчислявания, тъй като директно върху оригиналния талон се пише, че колата е продадена. Правилото тук е, че талона се зачерква по диагонал, пише се VENDU, което в превод означава продадено и самия продавач се подписва, ако е частно лице, или си слага подпис и печат ако е фирма. Разбира се, има и друг вариант за внос на кола от Франция, но той е свързан с малко повече разходи. За него ще ви разкажем в някои от следващите си публикации. Приятно пътуване!