fbpx

Какво представлява застраховката Каско? Достъпно и разбираемо поднесена информация за шофьорите.

За голяма процент от българите застрахователната култура се свежда единствено до това да сключат задължителната полица Гражданска отговорност. Особено когато става дума за внос на автомобили. Обикновено за возилата до около 5-8 годишна възраст се прилага Каско, като тук опцията отново се превръща в задължителна що се отнася до автомобили, закупени на лизинг. А всъщност се оказва изключително практично да се правят такива полици като общата концепция и идея е да се покриват загуби при частична или пълна щета. Ако се налага сами да правите ремонт със сигурност цената, която ще трябва да платите за нов калник, фар, стоп или друг елемент ще ви струват скъпо. Но с превенцията застраховка каско успявате наистина  да се възползвате от застрахователното обезщетение, което в зависимост от покритието на рисковете в полицата може да се групира в различни клаузи, които изцяло да поемат разходите по необходимите ремонтни дейности.

За новата кола е повече от задължително да разполагате със застрахователна полица Автокаско. Шофирането в разумни граници, в сериозния и труден трафик на големия град неизбежно може да доведе до пътни инциденти, в които колата ви да се окаже под прицел. Нанесените ѝ щети със сигурност са неприятни за собствениците на превозните средства и само при мисълта колко пари трябва да приготвят за отстраняване на щетите получават силно главоболие. Решението наистина е застраховката каско. Дори най-стандартния вариант на този вид полици покрива щети, които са причинени на паркинг, от климатични промени и нанесени от времето щети като такива от градушка, поройни дъждове, силен вятър и т.нат. Важно е да знаете, че когато имате застраховка то щетите ще бъдат покрити от застрахователната компания да пълния размер на съгласуваните клаузи по договора.

Основните групи щети, които се покриват от застрахователната полица Автокаско са свързани с възникнали пожали по превозното средство в следствие на късо съединение или друг вид прегряване. Тук се включват дори експлозии на резервоара. Не са изключени падане на летателни средства или предмети от тях, които също могат да бъдат явна причина за увреждане на имуществото ви, в частност лекия автомобил. Всякакви природни бедствия, за които акцентирахме по-рано в статията като градушки, дъждове с интензивна сила, ураганен вятър, натрупване на сняг, наводнения и последиците, които пряко увреждат състоянието на превозното средство също са част от рисковете срещу, които можете да сключите застраховка каско.

Каско застраховката се сключва и срещу злоумишлени действия върху движимото ви имущество. Трети лица в изблик на ярост могат умишлено да унищожат превозното средство. подобни изяви са чести и обикновено се прилагат в пукане на гуми, чупене на стъкла както и редица други механични увреди на колата. Наличието на застраховка каско обаче е сигурност за собственика, че дори при сериозни щети компанията ще възстанови и обезщети изцяло за нанесените увреди.