fbpx

Всеки водач е чувал за амортисьорите. Това са елементи, които присъстват в окачването на автомобила и играят съществена роля за намаляването на вибрациите по време на движение. Всъщност няма превозно средство, което да не разполага с амортисьори, тъй като функцията им е не просто да се осигури комфорт в купето, а да се гарантира сцепление на автомобилните гуми към земята. Мнозина ще се изненадат и от факта, че поднасянето на суха настилка на превозното средство се дължи именно на дефектирал амортисьор, който плаче за смяна. Така, че бъдете внимателни с този съществен за превозното средство елемент и следете за промените и симптомите по време на движение, показващи необходимостта от посещение в сервиз.

Осигурете си комфорт по време на пътуване

Ако си мислите, че новата автотапицерия, аксесоарите в купето и останалите екстри са гаранция за приятно пътуване то грешите. На първо място е техническото състояние на автомобила и в частност на амортисьорите, които да предоставят усещането, че пътувате в лодка, а не по разбитите български пътища. Експерти съветват редовно да минавате технически анализ и обстоен преглед на ходовата част на автомобила си. Амортисьорите са ключов елемент, който намалява до минимум вибрациите, без значение от скоростта на движение. А със сигурност при дълго пътуване е важно да се осигури както комфорт така  иезопасност.

Устройство на амортисьора, видове, симптоми за смяна

Елемента амортисьор като част от автомобилната система представлява помпа с бутало. Това, което е важно да знаете за него е, че е свързан със стоманено стебло, което гарантира здравина и устойчивост на натоварване. Видовете амортисьори, които се използват в автомобилната система се делят на два основни вида:

  • Хидравлични;
  • Газови.

В зависимост от марката, модела и инженерната методика се използват най-подходящите за осигуряването на безопасност при движение елементи.

Питате ли се как да познаете дали амортисьора е за смяна. Има съществени симптоми, за които  е важно да следите. Те ще ви покажат дали има предпоставка за ремонт на ходовата част и най вече нужно ли е да бъде извършена подмяна на амортисьора. Ето по какво да познаете лошия и дефектирал такъв елемент:

  1. Потропване. Сигурно сте чували други ваши колеги шофьори да казват, че колата им нещо тропа. Именно това потропване е един от типичните симптоми, че някои от амортисьорите е изпуснал и металните елементи се удрят един в друг. От тук идва и тропащия шум, който предвещава посещение в сервиз;
  2. Прогресивно износване на гумите. Ако забележите, че нови гуми започват да губят бързо грайфера си то ето ви още един важен симптом, че амортисьора нещо не е наред. Изтриването неравномерно показва явна нужда от специалист;
  3. Може би най-лесния за откриване на проблем при амортисьорите симптом е тресенето на колата по време на движение. Усилването на вибрациите, които усещате в купето показват проблематика в окачването, а от тук изводите са ясни – главния виновник за това бързо трябва да бъде сменен;
  4. Нестабилност. Малко по-горе в публикацията споменахме за поднасяне на колата при суха настилка, което е нетипично явление. Ето ви още един сигнализиращ симптом, че е време да проверите състоянието на амортисьорите.

Професионалната намеса и качествените части са гаранция за сигурност на пътя

Спор няма, че техническата изправност на всяко превозно средство е предпоставка за намаляването на пътните инциденти. Амортисьорите са от важните части, които изискват навременна смяна и то от професионален екип. Процеса на смяна изисква не само сръчност и умения от страна на автомонтьорите, а подходящ оборудван сервиз както и качествени резервни амортисьори, които да гарантират дългогодишен живот и изправност на превозното средство.

При извършване на поправка или смяна на тези съществени елементи задължително се извършват тестове за правилен монтаж, които да гарантират перфектното състояние на ходовата част на автомобила.